Nestkast Portland voor pimpelmees

Nestkasten in uw tuin plaatsen

Een nestkast in de tuin geeft veel kijkplezier. Het creëert namelijk de mogelijkheid om de vogels van dichtbij te bekijken. Tevens biedt u ze een helpende hand, want steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen: akkers worden armer, gaten en kieren in gebouwen worden gedicht, kapotte dakpannen worden vervangen en oude boomholtes zijn zeldzaam.


Waaraan moet een goede nestkast voldoen

Een goede nestkast bevat een degelijke constructie van stevig, dik hout, heeft weinig kieren en is goed schoon te maken. Het is belangrijk dat een nestkast goed bevestigd wordt, daarom is een stevige ophanging noodzakelijk. Voor de bevestiging van een nestkast aan een boomstam kunt u het beste aluminium spijkers gebruiken. Deze roesten niet en zijn er weer makkelijk uit te halen.

Tenslotte moeten de vogels de weg naar de nestkast probleemloos kunnen vinden. Zorg daarom voor een vrije aanvlieg route.


Elke vogel heeft een voorkeur voor een bepaalde invliegopening

De grootte van de invliegopening bepaalt welke vogel wel en welke vogel niet in een nestkast kan. Hier volgen enkele diameters van invliegopeningen:

25-28 mm:
pimpelmees, zwarte mees, glanskop, matkop
30-32 mm:
koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger, zwarte mees, pimpelmees
34-35 mm:
huismus, koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger
40 mm:
ringmus
45 mm:
spreeuw
30 x 50 mm (ovale):
gekraagde roodstaart
Huismus
Huismus
Boomklever
Boomklever

Aandachtspunten voor het plaatsen van uw nestkast

Bevestig uw nestkast bij voorkeur op een rustige plek op minimaal 2 meter hoogte buiten bereik van katten. Het is belangrijk dat de vogels een vrije aanvliegroute hebben met een invliegopening in de richting Noorden, Oosten of Noordoosten. Dit om inslagregen te voorkomen. Hang de nestkast op een beschutte plaats en niet in de felle zon. Wilt u meerdere nestkasten in uw tuin ophangen? Plaats de nestkasten dan minimaal 10 meter uit elkaar, behalve als u een speciale nestkast voor huismussen heeft. Deze vogels broeden graag in kolonie en kunt u de kasten dicht bij elkaar ophangen.


Hoe moet uw nestkast schoongemaakt worden?

Reinig het kastje met heet water en een harde borstel. Het oude nest kan worden verwijderd in het najaar (september/oktober), als de jongen zijn uitgevlogen.